Donald Trump chce rozdať zelené karty všetkým zahraničným študentom v USA

Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump uvažuje o plošnom rozdávaní zelených kariet všetkým zahraničným študentom, ktorým sa podarí ukončiť školu a získať univerzitný titul, uviedol to v rozhovore pre All-In podcast, ktorý moderujú technologickí investori zo Silicon Valley.

„Čo chcem a čo aj spravím je to, že ak ukončíte univerzitu a získate diplom, tak by jeho automatickou súčasťou mala byť aj zelená karta, aby ste mohli ostať v krajine. To platí tak pre bakalárske, ako aj inžinierske vzdelanie. Každý, kto skončí školu, či už to budú dva, či štyri roky, mal by mať možnosť ostať v tejto krajine.“ Trump zároveň uviedol, že toto opatrenie chcel uviesť do praxe už počas svojho prezidentského mandátu, ale kvôli Covidu sa mu to nakoniec nepodarilo.

Tento prístup je súčasťou širšej snahy nakloniť si technologické firmy pôsobiace v Silicon Valley, ktoré podľa svojich slov trpia nedostatkom kvalifikovanej a lacnej pracovnej sily, čo môže podľa nich spôsobiť technologické zaostávanie USA. Avšak ak by sa tento plošný princíp naozaj aplikoval, znamenalo by to ďalší spôsob legalizácie ilegálnych imigrantov v krajine a vytvorenie trhu s falošným vzdelaním. Aj Slovenská republika má svoje neblahé skúsenosti s vysokými školami, kde sa dá titul v podstate kúpiť, čo spôsobuje výrazné znehodnotenie vysokoškolského vzdelania a to až do takej miery, že takýto titul nemá na trhu práce žiadnu cenu. Americké univerzity sú už teraz plné rozličných genderových, rasových, či iných pofidérnych štúdií, pričom na získanie titulu v týchto oboroch netreba žiadne vedomosti, iba opakovať zopár formuliek o tom, že za všetko môže biely muž a systémový rasizmus.

Túto skutočnosť si uvedomil aj Trumpov štáb a jeho hovorkyňa Karoline Levavittová korigovala jeho vyjadrenia s tým, že by šlo o vysoko selektívny proces zahŕňajúci okrem iného aj bezpečnostnú previerku a analýzu, či by potenciálne pracovné miesto nemohlo byť obsadené americkým uchádzačom o prácu. Ako teoretický koncept takéto obmedzenia znejú dobre, avšak prihliadajúc na rasové zloženie a mentálne nastavenie amerických úradov, ktoré by o týchto uchádzačoch rozhodovali, bude realita pravdepodobne výrazne odlišná.

Ondrej Figuli